SPORT SZAKPSZICHOLÓGUS

SPORT SZAKPSZICHOLÓGUS

Simóka Nóra vagyok, sport-szakpszichológus, vívó-szakedző, volt olimpikon öttusázó.
Pszichológusi munkám során rengeteg szülővel találkozom, akik keresik a megfelelő sportot, fejlesztő foglalkozást a gyermekük számára. Általában a versenysportok hatékonyságáról érdeklődnek tőlem, abban kérnek tanácsot, hogy melyik sportág biztosítaná a gyermek számára a sikert, önbizalmat, mozgásfejlődést. Nehéz kérdést tesznek ezzel fel, hiszen minden fiatal más, a fejlődés útjai egyéniek, mindenkinek más a hasznos, a kérdés megválaszolása, a tanácsadás bonyolult és összetett feladat. Sok sportágban nincs lehetőség arra, hogy a gyermek a mozgás általános hasznát élvezze versenyzés nélkül, hiszen – korosztálytól függetlenül – az adott egyesület vagy sportklub megköveteli a versenyen való részvételt is. Amióta megismertem a SAFE Kid és a Defendo önvédelmi rendszerét, a munkám nagyságrendekkel könnyebbé vált. Ajánlhatom a SAFE Kid és Defendo önvédelmi programját már aktív sportolóknak kiegészítő tevékenységként, sajátos nevelési igényű gyermekek esetében fejlesztő foglalkozásként és elfogadó/befogadó közegként, valamint sportágválasztás előtt állóknak olyan sportként, rendszerként, ahova bármilyen életkorban lehet csatlakozni, akár felnőttről, akár gyermekről van szó: az egyén hatékonyságot él meg, mind mozgásos, mind mentális téren. Ez az együttállás a sportágak között nagyon ritka.

A Hiperaktív Sportegyesület, ahol figyelemzavaros, hiperaktív, magatartászavaros, viselkedési problémákkal küzdő gyermekkel foglalkoznak – ajánlásomra – felvette a programjába a SAFE Kid rendszerét. Ez különleges kezdeményezés a sportágak között, és jól jelzi, hogy a SAFE Kid és a Defendo milyen hasznos és elköteleződést jelentő program.

A SAFE Kid mentális hasznáról a teljesség igénye nélkül:

  • önismeret kialakulása (az elfogadáson keresztül)
  • ügyesedés, ezáltal a siker megélése, beilleszkedés könnyebbé válása
  • egyensúly-fejlesztés, amelynek kiemelt szerepe van a helyes mozgásformák kialakulásában és a viselkedészavarok megelőzésében
  • hatékony agressziókezelési módok tanulása, asszertivitás fejlesztése
  • koncentráció-fejlesztés, figyelmi kapacitás növelése
  • elfogadó közeg biztosítása, ezáltal a sajátos nevelési igényű gyermekeket kísérő negatív megítélés csökkentése, az iskolában is (!)
  • önbizalom növelése, reális önértékelés kialakítása
  • magabiztos fellépés kialakulása, hatékony önvédelem (mozgásos és mentális téren egyaránt)

Simóka Nóra
sport-szakpszichológus,
vívó-szakedző